fakoiEpafΟι ανεπιθύμητες αντιδράσεις κατά τη χρήση

φακών επαφής ποικίλουν ως προς την πα­ρουσίαση και τα σημάδια και ως προς τα συμπτώματα που είναι σημαντικά για τη διάγνωση. Υπάρχουν πολυάριθμοι παρά­γοντες που είναι σημαντικοί για τη συνταγογράφηση φακών και τη μετέπειτα φροντίδα. Στον τομέα της εφαρμογής φα­κών είναι σημαντική η σκιαγράφηση του τρόπου ζωής των χρηστών.

Μία πρώτη τεχνική είναι οι ανοιχτές ερωτήσεις και μία άλλη για την ενίσχυση της ικανοποίησης του χρήστη είναι η προσφορά φακών επαφής με προστασία από την UVακτινοβολία.

Το οξυγόνο αποτελεί ένα σημαντικό πα­ράγοντα και κυρίως η κατανάλωσή του είναι πιο συναφές μέτρο αναφορικά με την παροχή του. Μεγάλες περίοδοι υπερ­βολικής χρήσης φακών υδρογέλης με χα­μηλή μεταβιβαστικότητα οξυγόνου στον κερατοειδή μπορεί να προκαλέσουν ερυθρότητα των ματιών και υποξία. Το υλικό του φακού είναι σημαντικό ιδιαίτερα αν ο χρήστης περνά αρκετό χρόνο σε θερμό ή κλιματιζόμενο περιβάλλον ή δουλεύει πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή. Οι φακοί επαφής σιλικόνης υδρογέλης (SiH) αποδίδουν καλά σε τέτοια απαιτη­τικά περιβάλλοντα. Ο χρήστης χρειάζεται να γνωρίζει ότι υπάρχει ένας κίνδυνος που συνδέεται με την παρατεταμένη χρήση φα­κών. Υπάρχουν πολλοί φακοί SiH νεότερης γενιάς με χαμηλότερο συντελεστή τριβής και ιδιότητες λείας επιφάνειας σε αντίθεση με την πρώτη γενιά φακών SiH.

Η συχνότητα αντικατάστασης είναι ακό­μη ένας παράγοντας, με τα οφέλη της ημε­ρήσιας αντικατάστασης σε σχέση με τους συνηθισμένους μαλακούς φακούς επαφής να είναι ξεκάθαρα, όπως η μείωση των επι­πλοκών. Τα συστήματα καθαρισμού allinoneείναι πιο βολικά σε σχέση με αυτό του υπεροξειδίου. Οι οδηγίες χρήσης απο­τελούν ένα σημαντικό παράγοντα, όπως το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, οι σω­στές τεχνικές καθαρισμού και ξεπλύματος των φακών καθώς και η αντικατάσταση της θήκης σε τακτά χρονικά διαστήματα.

banner200x250redΕίναι σημαντικό να έχει διαγνωστεί κι αντιμετωπιστεί καταλλήλως οποιαδή­ποτε ανεπιθύμητη αντίδραση. Περίπου το 5% των χρηστών φακών επαφής έχουν φλεγμονώδεις επιπλοκές ανά έτος, οι λοι­μώξεις του κερατοειδούς είναι λιγότερο συχνές περίπου 2 στις 10.000 για χρήστες φακών ημερήσιας αντικατάστασης, 2-4 για χρήστες φακών ημερήσιας χρήσης και 20 στις 10.000 για χρήστες φακών παρατεταμένης χρήσης. Τεκμηριωμένες πρακτικές μας βοηθούν να αναγνωρίσουμε σημαντικούς παράγοντες κινδύνου όπως η κολύμβηση εξαιτίας της κερατίτιδας από ακανθαμοιβάδα ή τα ταξίδια που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις. Οι μα­κροχρόνιοι χρήστες θα πρέπει να είναι ενήμεροι για την αύξηση των παραγό­ντων κινδύνου όπως είναι το φύλο και οι γενετικές διαφορές. Μόνο λιγότερο από το 1 % των χρηστών συμμορφώνεται ως προς της οδηγίες συνεπώς η επικοινωνία με ένα φιλικό και έγκυρο τρόπο είναι σημαντική. Έχει αποδειχθεί ότι χρήστες που προβαίνουν σε παραγγελίες onlineέχουν τέσσερεις φο­ρές μεγαλύτερη πιθανότητα να αντιμετωπί­σουν μόλυνση του ματιού.

Συμπερασματικά, αυτό το άρθρο επισημαί­νει τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για ανεπιθύμητες αντιδράσεις και παρέχει ορισμένα εργαλεία και στρα­τηγικές για βελτίωση της συμμόρφωσης.

*Το παρόν αποτελεί περίληψη. Για ολόκληρο το άρθρο ανατρέξτε NicoleCarntOptician 201324563961423. || source: ΟΠΤΙΚΑ ΝΕΑ ||

Follow us: https://twitter.com/GlyfadaMetropol