|| ΑΠΟΨΗ ||

Γράφει ο Κωνσταντίνος Δέδες – δικηγόρος

Στερεότυπη φράση, που όπως όλα δείχνουν, δεν αποδίδει το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος. Ο λόγος για την «οικονομική κρίση». Ο όρος από μόνος του, δεν περιγράφει επαρκώς το πρόβλημα, που έχει πολλές παραμέτρους. Τον τελευταίο καιρό επιβεβαιώνονται συνεχώς όλοι εκείνοι οι οποίοι, παρακολουθώντας με σκεπτικισμό τον ανεύθυνο τρόπο με τον οποίο πολιτεύονται ορισμένοι, κάνουν λόγο για «πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα».

Κάθε φορά που η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει ένα βήμα μπροστά, κάποιοι προσπαθούν να στήσουν σκηνικό αποσταθεροποίησης. Και το εξωφρενικό είναι πως αυτοί που λειτουργούν κατ’ αυτόν τον τρόπο, έχουν θεσμικούς ρόλους. Φαίνεται όμως πως δεν το έχουν συνειδητοποιήσει. Την πολύτιμη για τη Δημοκρατία αντίληψη θεσμικής ευθύνης, έρχεται με καθημερινές πλέον μεθοδεύσεις να υπονομεύσει η αξιωματική αντιπολίτευση, ακόμα και δια μέσου ανθρώπων της που είχαν μέχρι πρότινος σοβαρό προφίλ. Αυτήν την ώρα, η σοβαρότητα είναι το ζητούμενο και σίγουρα όχι οι πολιτικοί εκβιασμοί με αφορμή την προεδρική εκλογή, ώστε να προκληθούν εκλογές. Μας λέει λοιπόν κυνικά η αντιπολίτευση, πως δεν την ενδιαφέρουν η εκλογή και το πρόσωπο, αλλά αντίθετα, την ενδιαφέρει να χρησιμοποιήσει τη διαδικασία για να ρίξει την κυβέρνηση. Πόσο θεσμική είναι αυτή η συμπεριφορά; Και επιζητά η αντιπολίτευση εκλογές που (κοστίζουν και που) πάνω απ’ όλα, θα γυρίσουν τα πάντα πίσω, «παγώνοντας» τις μεταρρυθμίσεις. Αυτή είναι προφανώς η στόχεσή της. Δυστυχώς, προτάσσει συνεχώς το μικροκομματικό της συμφέρον, διαπαιδαγωγώντας άσχημα συνάμα, μερίδα της κοινωνίας και εκκολάπτοντας κακές – όσο και αντικοινωνικές – πολιτικές συμπεριφορές. Κι εδώ ακριβώς είναι το μεγάλο πρόβλημα.

Συμβαίνει εδώ και καιρό αυτό. Την ίδια ώρα, λόγω της παραπλανητικής ρητορικής, κάποιοι μένουν ή θέλουν να μένουν με την εντύπωση πως «λεφτά υπάρχουν», πως κεκτημένα μπορούν να διατηρηθούν ακόμα και σε περιόδους κρίσης, πως μπορούμε γενικότερα να πορευόμαστε σε αυτή τη φάση σαν να μην συμβαίνει τίποτα και απειλώντας το σύμπαν με μονομερείς ενέργειες, ώστε να «τρομάξουμε τους δανειστές». Ο τόπος ταλανίζεται με λίγα λόγια από τη δράση μιας ομάδας πολιτών, οι οποίοι δεν επιθυμούν καμία αλλαγή και ως μόνο τους στόχο έχουν θέσει την άνοδο στην εξουσία. Το ποιες θα είναι οι συνέπειες των ενεργειών τους για τη σταθερότητα της χώρας, δείχνει να μην τους ενδιαφέρει. Ενδιαφέρει όμως – ευτυχώς – την πλειοψηφία των πολιτών.