Στο Δημοτικό Συμβούλιο και την Οικονομική Επιτροπή στις 27/2/14

συζητήθηκαν θέματα όπως η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου και η πρόβλεψη επιπλέον χρημάτων για την πρώην δημοτική κοινωφελή επιχείρηση, ο προϋπολογισμός της δημοτικής επιχείρησης του Γκολφ, η μεταβίβαση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού – παραλίας και ο εξώδικος συμβιβασμός για το αναψυκτήριο της νησίδας Γρ. Λαμπράκη. Θεωρούμε χρήσιμο να αναφερθούμε σ’ αυτά και την επιχειρηματική τους διάσταση, μια που ο απερχόμενος Δήμαρχος αυτόν το τομέα τον θεωρεί ως δυνατό του σημείο.

Όταν ανέλαβε η παρούσα Δημοτική Αρχή, στο Δήμο υπήρχαν δύο δημοτικές επιχειρήσεις, η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ (πρώην ΔΕΑΠ) και η ΓΚΟΛΦ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΑΕ. Σήμερα η εικόνα έχει ως εξής.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ: Τους πρώτους μήνες της θητείας του ο κ. Δήμαρχος διατυμπάνιζε ότι η επιχείρηση είναι βιώσιμη και με την πλειοψηφία του ψήφισε μεγαλόπνοο, αλλά όπως αποδείχθηκε, εικονικό πρόγραμμα. Έτσι τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου (2011) προχώρησε στη διάλυση της επιχείρησης και όρισε ορκωτούς λογιστές για την εκκαθάρισή της. Από τότε κοντεύουν τρία χρόνια και ακόμα η εκκαθάριση δεν έχει κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις μετά από ερωτήσεις της κ. Αθηνάς Λυγνού. Το ίδιο διάστημα ο Δήμος έχει πληρώσει πάνω από 500.000€ για υποχρεώσεις της επιχείρησης, ενώ δεν γνωρίζουμε που πήγαν τα έσοδα από τις τρίχρονες συμβάσεις εκατοντάδων διαφημιστικών πλαισίων, των οποίων είχε την εκμετάλλευση.

ΓΚΟΛΦ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΑΕ: Ο προϋπολογισμός της επιχείρησης αυτής που ψήφισε η Δημοτική Αρχή για το 2014 είναι 823.186€, ενώ για το 2013 βεβαιώθηκαν έσοδα 834.261€. Σε σχέση με το 2007 (έτος που έλαβε υπόψη της η μελέτη βιωσιμότητας για να μετατραπεί η εταιρεία σε ΑΕ) τα έσοδα είναι μειωμένα κατά 40%. Επιπλέον, ο Δήμος το 2011 πλήρωσε 499.485€ για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης και κάθε χρόνο επιβαρύνεται τους μισθούς μεγάλου αριθμού υπαλλήλων που μετατάχθηκαν από το Γκολφ στο Δήμο, για να καταστεί βιώσιμη, αλλά παραμένουν παράνομα στις θέσεις τους.

Υποτίθεται ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις είναι εργαλεία που καλύπτουν με ευελιξία κάποιους τομείς και προσφέρουν στην ενίσχυση των οικονομικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στην περίπτωση του Δήμου μας, μετά απο 3.5 χρόνια διοίκησης της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής έχουμε:

Οικονομικό όφελος : 0

Οικονομική επιβάρυνση : πάνω από 1.500.000€

Ας έρθουμε τώρα σε κάποια παραδείγματα οικονομικής αξιοποίησης για την ενίσχυση των εσόδων του Δήμου.

ΠΑΡΑΛΙΑ: Κατά καιρούς στο παρελθόν ο κ. Δήμαρχος ισχυριζόταν πως αν παραχωρηθούν τα δημόσια κτήματα της παραλίας στο Δήμο, έχει εξασφαλισμένα από ιδιώτες 15.000.000€ για την αξιοποίησή τους. Πριν λίγους μήνες διορίστηκε μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΕ στην οποία έχουν παραχωρηθεί τα ακίνητα αυτά (αντί για το Δήμο), συμμετέχοντας έτσι ενεργά στην εκποίησή τους. Στις 27/1/14 ψήφισε η πλειοψηφία του στο Δημοτικό Συμβούλιο την παραχώρηση σε ιδιώτες 6 χώρων συνολικού εμβαδού 3.000μ2, με ομπρέλες, ξαπλώστρες, καντίνες και θαλάσσια σπορ, με τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας 3.500€/χώρο για όλο το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι, μαζί με τους χώρους που παραχωρούνται ετησίως σε υπάρχοντα μαγαζιά και ξενοδοχεία, η παραλία θα γεμίσει από τέτοιες χρήσεις που ενώ θα μειώσουν στο ελάχιστο την ελεύθερη πρόσβαση, το οικονομικό όφελος για το Δήμο θα είναι από 17.000€ έως 24.000€ (το 20% θα πηγαίνει στην Κτηματική Υπηρεσία). Δηλαδή «Όδεινεν όρος και έτεκεν μυν» το αποτέλεσμα.

ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ ΝΗΣΙΔΑΣ ΟΔΟΥ ΓΡ. ΛΑΜΠΡΑΚΗ: Στο τέλος του 2011 η απερχόμενη Δημοτική Αρχή δημοπράτησε το αναψυκτήριο της νησίδας οδού Γρ. Λαμπράκη και στις 14/2/12 υπογράφτηκε η σύμβαση. Παρ’ ότι η Πρόεδρός μας κ. Αθηνά Λυγνού, έγκαιρα επισήμανε τα προβλήματα που υπήρχαν με τις αυθαίρετες κατασκευές, τις εκκρεμότητες και την έλλειψη άδειας, ο κ. Δήμαρχος δεν την έλαβε υπόψη. Αποτέλεσμα των επιλογών του είναι, δύο χρόνια μετά, να μην λειτουργεί το αναψυκτήριο και ο ίδιος να προτείνει στην Οικονομική Επιτροπή, στις 27/2/14, εξώδικο συμβιβασμό με την ενοικιάστρια που απαιτεί δικαστικά 100.375€ ως αποζημίωση. Πρόσθετα να αναφέρουμε την επιβάρυνση του Δήμου για την απασχόληση προσωπικού, δικηγόρων κλπ.

Όλα τα παραπάνω είναι μόνο μερικά παραδείγματα για τον τρόπο που ο απερχόμενος Δήμαρχος διαχειρίστηκε τα θέματα της πόλης και ειδικότερα του νευραλγικού τομέα των οικονομικών. Κατά καιρούς έχουμε δώσει και άλλα αντίστοιχα παραδείγματα της διοίκησής του, σύντομα μάλιστα θα επανέλθουμε.

Είναι προφανές ότι με τέτοια αποτελέσματα δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμείνει στη διοίκηση του Δήμου. Οι ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ και η Αθηνά Λυγνού, με 10 χρόνια συνεπούς δράσης, με ολοκληρωμένο πρόγραμμα, πλούσιες εμπειρίες και παρουσία στους αγώνες, με συνεχή συσπείρωση δυνάμεων και ικανών στελεχών, είναι έτοιμοι, με την ψήφο των Γλυφαδιωτών, να ανοίξουν το δρόμο της ριζικής αλλαγής για το Δήμο μας και τη λύση των προβλημάτων.

 Με εκτίμηση

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

«ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»

logo