Ανασχηματισμό ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας – Ποιοί φεύγουν, ποιοί έρχονται, ποιοί αλλάζουν πόστα

Σαρωτικό ανασχηματισμό ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ψήφιση των μέτρων και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η ώρα για να ξαναμοιράσει την τράπουλα εντός της κυβέρνησης φαίνεται ότι έφτασε για τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες στο «μπλοκάκι» του καταγράφονται κάθε μέρα νέα ονόματα. Πρόκειται για νέα πρόσωπα που πιθανά θα μπουν στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά και υπουργοί που δημιούργησαν πρόβλημα με τη στάση τους ή που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα και πιθανά θα δουν την πόρτα της εξόδου.

Σε κάθε περίπτωση τα ονόματα είναι πολλά και ήδη κυκλοφορούν στους διαδρόμους του Μαξίμου και της Βουλής.

Ερωτηματικό μπαίνει πλάι στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, αν και ο ίδιος θεωρεί σίγουρη τη θέση του. Ο Πάνος Καμμένος θέλει διακαώς να παραμείνει στο Άμυνας και ο μόνος λόγος για να μετακινηθεί, είναι να του ζητήσει ο Αλ. Τσίπρας, να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών.

Το Υγείας, φαίνεται ότι θα έχει νέο «κάτοικο» με πρώτο φαβορί να πάρει την υπουργική καρέκλα τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, πρώην υπουργού των κυβερνήσεων Παπανδρέου.

Βέβαιη θεωρείται από πολλούς και η απομάκρυνση του Αλέκου Φλαμπουράρη, όχι ωστόσο για λόγους δυσαρέσκειας, θα πρόκειται μάλλον για μια τιμητική αποστρατεία του μέντορα του Πρωθυπουργού.

Απ’ τα «βαριά χαρτιά» του κόμματος πολλοί βλέπουν εκτός κυβέρνησης τόσο τον Πάνο Σκουρλέτη όσο και τον Θοδωρή Δρίτσα (ανήκει και στην ομάδα «53+»). Ο μεν πρώτος λόγω της αντιπαράθεσής τους με το ΤΑΙΠΕΔ ο δε δεύτερος λόγο του θέματος του ΟΛΠ και ενώ για τον Πάνο Σκουρλέτη γίνεται λόγος για μετακίνησή του στο Εσωτερικών για τον Θοδωρή Δρίτσα προβλέπεται απλά… απομάκρυνση.

Ο Παναγιώτης Κουρουπλής πάλι εάν πάει ο Π. Σκουρλέτης στο Εσωτερικών θα μετακινηθεί σε πιο παραγωγικό υπουργείο. Πολλές πιθανότητες να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών έχει και η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, αν και ο κ. Κουρουπλής φαίνεται ότι διατηρεί την εύνοια του πρωθυπουργού, αφού ο Αλ. Τσίπρας θέλει το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ να διαχιειριστεί την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Ο Νίκος Τόσκας υπάρχει περίπτωση να μετακινηθεί λόγω καραμπόλας, αν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν δεδομένη την απομάκρυνση του. Κάποιοι θεωρούν δεδομένη την αποχώρηση του Γιάννη Μουζάλα και την κατάληψη της θέσης του από τον Δημήτρη Βίτσα που θα αφήσει κενή θέση στο Άμυνας όπου θα μετακινηθεί ο κ. Παφίλης.

Αλλαγές αναμένονται τόσο σε ό,τι αφορά στον Γιώργο Σταθάκη όσο όμως και στην Ελενα Κουντουρά, ενώ αμετακίνητοι θεωρούνται οι κύριοι Παρασκευόπουλος και Παπαγγελόπουλος στο Δικαιοσύνης.

Ένα ερωτηματικό πρέπει να μπει πλάι στο όνομα του Γιώργου Κατρούγκαλου καθώς είναι πολύ πιθανό να παραμείνει στο Εργασίας, όμως καθώς μπήκε σε ευθεία αντιπαράθεση με πολλές κοινωνικές ομάδες λόγω ασφαλιστικού ίσως μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο όπως το Ανάπτυξης, καταλαμβάνοντας έτσι τη θέση του Γ. Σταθάκη.

Ερωτηματικό μπαίνει και πλάι στο όνομα του Νίκου Φίλη για τον οποίο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε πως πρέπει να στηριχθεί καθώς βάλλεται λόγω ιδεολογίας, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και με τη Σια Αναγνωστοπούλου και τον Θεοδόση Πελεγρίνη των οποίων η μετακίνηση θεωρείται βέβαιη.

Στα ερωτηματικά και το Οικονομικών. Εδώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θεωρείται αμετακίνητος. Εκτός αν αποφασίσει να παραιτηθεί. Τότε για τη θέση του προορίζεται ο Γ. Χουλιαράκης που κέρδισε την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού αλλά και των δανειστών με τη στάση του στη διαπραγμάτευση. Μια θέση στο οικονομικό επιτελείο διεκδικεί κατά πολλούς και η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη.

Σοβαρές πιθανότητες να συμμετέχει στο υπουργικό συμβούλιο, έχει και ο Φώτης Κουβέλης. Αν αυτό συμβεί, πολλοί λένε ότι θα ο κ. Κουβέλης θα βρεθεί είτε στη θέση αντιπροέδρου στην κυβέρνηση είτε στο θώκο του υπουργού Δικαιοσύνης.

source: aftodioikisi.gr