Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης: Ενημέρωση για Δωρεάν οδοντιατρικό προληπτικό πρόγραμμα

Δωρεάν πρόγραμμα πρόληψης και προαγωγής της στοματικής υγείας ξεκινά από τις 22 Νοεμβρίου 2017 στον Δήμο Ελληνικού -Αργυρούπολης. Το πρόγραμμα στοματικής υγείας αρχικά αφορά στους μαθητές των Παιδικών σταθμών και των Ειδικών Σχολείων του Δήμου και σε βάθος χρόνου θα ολοκληρωθεί με τα νηπιαγωγεία -Δημοτικά Σχολεία. Έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιώς και του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με την καθοδήγηση και το συντονισμό της Αντιπροέδρου προληπτικής του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιώς κας Σοφίας Γκουρτσογιάννη και από πλευράς του Δήμου μας του Δημοτικού Συμβούλου, Προέδρου της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής και Οδοντιάτρου κ/ου Νικοθόδη Ευάγγελου.

Θα συμμετάσχουν εθελοντές οδοντίατροι-μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιώς,τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν με την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Εξέταση των μαθητών στο χώρο του σχολείου με τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής (κατόπιν γραπτής αποδοχής από τους γονείς/κηδεμόνες των παιδιών, για τη συμμετοχής τους στο προληπτικό πρόγραμμα)
  • Εξατομικευμένες οδηγίες στοματικής υγιεινής σε κάθε παιδί
  • Αγωγή υγείας στους μαθητές με τη μέθοδο της βιωματικής μάθησης
  • Γραπτή ενημέρωση στους γονείς για τη στοματική υγεία των παιδιών τους και τις ανάγκες θεραπείας, καθώς και οδηγίες για την πρόληψη των νοσημάτων του στόματος

Η εξέταση των παιδιών θα γίνει στην κινητή οδοντιατρική μονάδα του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ»

Η συμμετοχή στο συγκεκριμένο προληπτικό πρόγραμμα είναι προαιρετική και εντάσσεται στο πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής του Δήμου. Στόχος του είναι η βελτίωση της στοματικής υγείας των παιδιών, η εξοικείωσή τους με τον οδοντίατρο αλλά και η ευαισθητοποίηση/ενημέρωση  των γονέων για την μέριμνα της στοματικής υγείας των παιδιών τους από μικρή ηλικία.

Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους, ότι η πρόληψη στα παιδιά είναι σημαντικότερη και από την ίδια τη θεραπεία.  Θέτει τα θεμέλια της στοματικής υγείας και αποτελεί δικαίωμα.  Ένα δικαίωμα που κανένα παιδί δεν πρέπει να στερείται! 

Οι κρίσιμες εποχές χρειάζονται όμορφα και λαμπερά χαμόγελα!