Γνωρίζετε γιατί ο προφήτης Ηλίας έχει τις εκκλησίες του σε υψόμετρο;

Λίγες ώρες απομένουν και η Εκκλησία μας θα τιμήσει και πάλι όπως κάθε χρόνο, τη μνήμη του Προφήτη Ηλία,  ο οποίος έζησε και έδρασε το 90 – 100 π.Χ. Οι ορθόδοξοι, για όσους δεν το γνωρίζουν, δεν εορτάζουν την κοίμησή του, αλλά την ανάληψή του.

 

προφήτης Ηλίας

Την παραμονή, πολύς κόσμος θα ανηφορίσει και φέτος το μονοπάτι που ξεκινά από την Άνω Γλυφάδα και καταλήγει στον Ναό του Ομβρίου Διός από τη μεριά του Κορωπίου.

Όπως όλες οι εκκλησίες του Προφήτη Ηλία λοιπόν βρίσκονται σε υψόμετρο, έτσι και της Άνω Γλυφάδας.  Ο λόγος είναι, όπως διηγούνται στην Αχαΐα και όχι μόνο, ότι «ο Άι Λιας ήταν ναύτης και επειδή έπαθε πολλά στη θάλασσα και πολλές φορές κόντεψε να πνιγεί, βαρέθηκε τα ταξίδια και αποφάσισε να πάει σε μέρος που να μη ξέρουν τί είναι θάλασσα και τί είναι καράβια. Βάζει λοιπόν στον ώμο το κουπί του και βγαίνει στη στεριά. Όποιον συναντούσε τον ρωτούσε τι είναι αυτό πού βαστάει. Όσο του έλεγαν “κουπί” τραβούσε ψηλότερα, ώσπου έφτασε στην κορυφή του βουνού. Ρωτάει τους ανθρώπους που βρήκε εκεί τι είναι, και του λένε “ξύλο”. Κατάλαβε λοιπόν πως αυτοί δεν είχαν δει ποτέ τους κουπί και έμεινε μαζί τους εκεί στα ψηλά».

 

 

Ο Προφήτης Ηλίας στην Άνω Γλυφάδα

video antonisvelin

 

Να είμαστε όλοι καλά, για να ανεβούμε την παραμονή το ανηφορικό μονοπάτι, όσο αντέχουμε ο καθένας. Με πίστη. Τόση όση χρειάζεται για να ανηφορίζουμε όλες τις ανηφόρες.

 

Προφήτης Ηλίας Προφήτης Ηλίας Προφήτης Ηλίας Προφήτης Ηλίας Προφήτης Ηλίας Προφήτης Ηλίας Προφήτης Ηλίας Προφήτης Ηλίας
slideshow: 19 Ιουλίου 2015
photos αρχείου Γλυφάδα metropolitans