ΜΑΙΡΗ ΠΑΝΑΓΑΚΟΥ: Γλυκό του κουταλιού κάστανο

|| ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ ||

Εύκολες, νόστιμες και οικονομικές συνταγές που θα αναδείξουν την αγάπη και το μεράκι σας για τους δικούς σας ανθρώπους!

Υλικά

1.600 γρ κάστανα
3 λίτρα νερό και 100 γρ αλάτι
1 κιλό ζάχαρη
500 γρ νερό
φλούδα από 1 λεμόνι
1 κ γλ ξινό ή 2 κ σ λεμόνι

Τρόπος παρασκευής

1. Πλένουμε καλά τα κάστανα και τα χαράζουμε ελαφρά σταυρωτά, από το στρογγυλεμένο μέρος. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό με το αλάτι, τα κάστανα και βράζουμε σε κανονική θερμοκρασία, για 30′ από τη στιγμή που θα πάρει βράση.
2. Σουρώνουμε τα κάστανα και κρατώντας τα με πετσέτα, αφαιρούμε πολύ προσεκτικά με κοφτερό αλλά όχι πριονωτό μαχαίρι, το εξωτερικό και έπειτα το εσωτερικό φλούδι. Θα μείνουν περίπου τα μισά σε βάρος.
3. Σε βαθειά κατσαρόλα ρίχνουμε τα 500 γρ νερό και προσθέτουμε το 1 κιλό ζάχαρη και τη φλούδα λεμονιού. Βάζουμε την κατσαρόλα να βράσει σε δυνατή φωτιά για 4-5′ από τη στιγμή που το νερό αρχίζει να βράζει.
4. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει, ρίχνουμε τα κάστανα και τα αφήνουμε να ποτίσουν με το σιρόπι όλη τη νύχτα. Την επομένη βάζουμε την κατσαρόλα να βράσει σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρουν βράση μετράμε για 5′.
5. Όταν κρυώσουν, τα σουρώνουμε και τα κρατάμε σε μπολ. Ρίχνουμε στο σιρόπι το χυμό λεμονιού και δένουμε κανονικά το σιρόπι. Όταν είναι
έτοιμο, ρίχνουμε μέσα τα κάστανα και τα αφήνουμε για 2-3 ώρες. Μετά τα τοποθετούμε σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα.

ΚΑΛΗ σας ΟΡΕΞΗ!

 

 

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την chef Μαίρη Παναγάκου, για αυτή την υπέροχη συνταγή.


Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.

ΜΑΝΗ - ΠΑΝΑΓΑΚΟΥ