Η ΠΛΑΤΗ ΜΑΣ: ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑΤΑ

Μάς ενημερώνει ο φυσιοθεραπευτής Λάμπρος Αθανασόπουλος

 

Το παρακάτω άρθρο είναι προσωπικές εκτιμήσεις του γράφοντος:

 *Προσωπικές σκέψεις και συμπεράσματα από την εμπειρία μου:

Σ΄αυτό το άρθρο μου, θα προσπαθήσω να εξηγήσω τους λόγους για τους οποίους πρέπει όλοι μας να ασχοληθούμε λίγο περισσότερο με τη λειτουργία της πλάτης μας, τόσο σε φυσικό όσο και σε ενεργειακό επίπεδο. Η μέθοδος Ορθοστατικής (Mezieres) στην οποία ειδικεύομαι σαν Φυσιοθεραπευτής, δεν είναι μόνο μια απλή μέθοδος Κινησιοθεραπείας, αλλά συνδυάζει μέσα  από τις ασκήσεις και τις στάσεις μια ολόκληρη εκπαίδευση σε ενεργειακό αλλά και ψυχολογικό επίπεδο (βλ.www.physiotherapy-center.gr).

 

 

Η πλάτη, είναι αυτή που επιτρέπει να στεκόμαστε όρθιοι, να κουβαλάμε βάρη, να αντιμετωπίζουμε τη ζωή, την ανθρώπινη διάσταση, τις δυσκολίες.

Αν κοιτάξουμε τους ραχιαίους σπονδύλους σε προφίλ, βλέπουμε ότι είναι προσανατολισμένοι προς τα εμπρός. Χάρη σ΄αυτούς μπορούμε να «επωμιστούμε» τα βάρη μας. Ενώ, οι οσφυϊκοί σπόνδυλοι είναι προσανατολισμένοι προς τα πίσω και χάρη σ΄αυτούς στεκόμαστε όρθιοι στη ζωή.

Η πλάτη παίζει ρόλο στην ανάπτυξη, μιας και οι άνθρωποι περπατάνε στα δύο πόδια. Η πλάτη είναι επίσης ο “τόπος” της αξιοπρέπειας: «ίσιωσε την πλάτη σου», «πρέπει να κρατήσεις ψηλά το κεφάλι».

Είναι λοιπόν αξιοπρέπεια αλλά και ακαμψία … Ίσως και υπερηφάνεια, που μετατρέπεται σε ταπείνωση όταν πρέπει «να σκύψουμε το κεφάλι», όταν φτάνει η ώρα «να λυγίσουμε».

Οι κυρτοί ώμοι με κύφωση, συνηθισμένο φαινόμενο στους εφήβους που ψηλώνουν απότομα και καθυστερούν να «στερεωθούν» εξίσου σε ψυχολογικό επίπεδο, αντικατοπτρίζουν μια έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Ο ώμος είναι η ρίζα της δράσης

Οι κυρτοί ώμοι δείχνουν φόβο να δράσουμε. Ενώ η κάμψη της πλάτης είναι σημάδι υποταγής. Πρόκειται για φόβο να δράσουμε, αλλά και να «απλωθούμε» για να πάρουμε την θέση που μας αναλογεί. Κατά την εφηβεία, είναι επίσης φόβος να απελευθερωθούμε από την εξουσία των γονέων.

«Έχω φορτωθεί πολλά στην πλάτη μου», λέμε όταν έχουμε αναλάβει πολλές ευθύνες. Οι εντάσεις της πλάτης συχνά παρουσιάζονται ως αρχέτυπα των εντάσεων στα διάφορα όργανα. Αυτό γίνεται γιατί τα κινητικά νεύρα περνούν από την σπονδυλική στήλη και υπάρχει ένταση μεταξύ της εντολής (εγκέφαλος) και της λειτουργίας (όργανο). Τέτοιες εντάσεις δημιουργούν «κόμπους» στην πλάτη. Είναι οι λεγόμενες μυϊκές συσπάσεις που μπορούν να εκφράζουν και την έλλειψη κινήτρων. Είναι αυτές που ευθύνονται για τις τενοντίτιδες (περιαρθρίτιδα του ώμου),  για την αρθρίτιδα στους σπονδύλους καθώς και για πολλές περιπτώσεις πόνων της πλάτης. Ίσως είναι μια επιθυμία που συναντά εμπόδια, αισθανόμαστε μπλοκαρισμένοι σε όσα θέλουμε να κάνουμε. Αυτή η σύσπαση των μυών μπορεί να μην γίνει αντιληπτή άμεσα. Οι συσπασμένοι μύες περιέχουν ένα συναίσθημα του οποίου συνήθως έχουμε ξεχάσει την προέλευση, αλλά μπορεί να παραμείνει για χρόνια, κυρίως στο ύψος της πλάτης.

Η σύσπαση αυτή μπορεί να προέρχεται ή από θυμό ή από φόβο, έναν φόβο για την προσπάθεια που χρειάζεται ώστε να ολοκληρώσουμε κάτι, να πάρουμε μια οριστική απόφαση, να εκφράσουμε με αυτοπεποίθηση την άποψη μας, να κάνουμε όσα πρέπει να γίνουν.

lampros-myes-summer

Όταν δεν ξέρουμε τι να κάνουμε για να καταλάβουμε «τη θέση μας», όταν φοβόμαστε να προχωρήσουμε, θεωρούμε τους άλλους υπεύθυνους για το μπλοκάρισμα μας. Σε πολλές περιπτώσεις προβλημάτων στην πλάτη, ακόμη και σε πόνους των οργάνων, κρύβεται ένα μπλοκάρισμα ενός συναισθήματος που δεν έχουμε εκφράσει. Αυτές  οι  συσπάσεις προκαλώντας αυτή «την αντιδραστική θωράκιση» επηρεάζουν κυρίως τους παρασπονδύλιους μυς γι΄αυτό έχουμε προβλήματα στην ευλυγισία  και γενικά πόνους στην πλάτη. Αυτό δημιουργείται από την διαμάχη μεταξύ κοινωνικών επιταγών και προσωπικών αναγκών δηλ. όταν καλούμαστε να αποφασίσουμε αν θα λυγίσουμε και θα προσαρμοστούμε ή θα μείνουμε άκαμπτοι.

Η πλάτη εκφράζει μια έλλειψη προσαρμοστικότητας, μια διαμάχη γενικευμένη ή επικεντρωμένη σε συγκεκριμένο σημείο, ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ “ΕΓΩ” ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ…

 

Ευχαριστούμε τον κ. Αθανασόπουλο για τις πληροοφορίες.