Τσίπρας: Τώρα προέχει η θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για την έγκριση του σχεδίου συμφωνίας με τους πιστωτές τόνισε ότι «η εθνική αντιπροσωπεία έδωσε σήμερα στην κυβέρνηση ισχυρή εντολή ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την επίτευξη οικονομικά βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης συμφωνίας με τους εταίρους».

Στην ίδια δήλωση, ωστόσο, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «όλα τα άλλα στην ώρα τους».

Η δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα:

«Η εθνική αντιπροσωπεία έδωσε σήμερα στην κυβέρνηση ισχυρή εντολή ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την επίτευξη οικονομικά βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης συμφωνίας με τους εταίρους.

Αυτό που προέχει τώρα είναι η θετική έκβαση στην διαπραγμάτευση. Όλα τα άλλα στην ώρα τους».

Εκείνο που προέχει για την κυβέρνηση είναι η επιτυχής κατάληξη της διαπραγμάτευσης, υπογράμμιζαν νωρίτερα κυβερνητικές πηγές.

Επίσης, σημείωναν ότι όταν υπουργοί διαφοροποιούνται και μάλιστα με ψήφο, προφανώς δημιουργείται εξαιρετικά προβληματική κατάσταση, από την οποία δεν εξαιρείται ούτε η πρόεδρος της Βουλής, αν και έχει διαφορετικό θεσμικό ρόλο.

Σε ό,τι αφορά στους βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν, οι ίδιες πηγές, ανέφεραν ότι αρμόδιο όργανο για να πάρει αποφάσεις είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Τσίπρας: Δύσκολο το πρόγραμμα-Αποφεύγουμε το «Grexit»

Σε προσωπικό ύφος μίλησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής για την διαπραγμάτευση και την σύναψη δανειακής συμφωνίας, ενώ προχώρησε και στην αυτοκριτική της κυβέρνησης για τους τελευταίους πέντε μήνες.

«Είναι ένα δύσκολο πρόγραμμα αλλά έχουμε μία πιθανότητα συμφωνίας που μπορεί να δώσει προοπτική οριστικού τέλους στην συζήτηση περί Grexit και άρα το απόλυτα θετικό σήμα στις αγορές ότι με την χρηματοδότηση εξασφαλισμένη για ένα τόσο μεγάλο διάστημα», είπε ο πρωθυπουργός.

«Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στη θέση του πρωθυπουργού ίσως στις κρισιμότερες ημέρες της μεταπολιτευτικής ιστορίας του τόπου, κινήθηκα με μοναδικό γνώμονα την συνείδηση μου προκειμένου να διεκδικήσω τα δίκαια του λαού μας. Έξι μήνες σε αυτή την κατεύθυνση έχω πράξει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό σε δύσκολες συνθήκες. Σε συνθήκες απειλών και εκβιασμών. Σε αυτές τις συνθήκες και τις δύσκολες στιγμές ανέλαβα ρίσκα δεν το έβαλα κάτω. Δεν λογάριασα το προσωπικό κόστος» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Πολλοί θα πουν ίσως ότι έφτασα μέχρι εκεί που δεν είχε φανταστεί κανείς ότι μπορεί να φτάσει ένας πρωθυπουργός. Κι όλα αυτά μιλώντας πάντοτε τη γλώσσα της αλήθειας. Και μοναδική δύναμη σε αυτή την δύσκολη αναμέτρηση την απλόχερη στήριξη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού».

«Να σταθούμε στο ύψος της ευθύνης»

«Ο καθένας και η καθεμιά και ο ελληνικός λαός να κρίνει με νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έξι μήνες τώρα μπήκαμε σε μία μάχη δύσκολη είχαμε απώλειες αλλά κερδίσαμε και έδαφος. Τώρα φτάσαμε στην διακεκαυμένη ζώνη. Από εδώ και μπρος υπάρχει ναρκοπέδιο και αυτό δεν έχω δικαίωμα να το αγνοήσω ούτε να το κρύψω από τον ελληνικό λαό. Στο ερώτημα αν κάναμε λάθη στη διάρκεια της πεντάμηνης διαπραγμάτευσης είναι καταφατική. Ναι κάναμε λάθη. Ουδείς αλάθητος και πρώτος απ’ όλους εγώ» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα ζήτησε να μην θυσιαστεί η ισοτιμία της χώρας στην Ευρώπη στο βωμό ακραίων συντηρητικών κύκλων. «Κύκλων που επιδίωκαν και επιδιώκουν ακόμη και σήμερα την απαλλαγή τους από μία μη αρεστή κυβέρνηση και έναν ενοχλητικό λαό που επιμένει να την στηρίζει. Αποφασίσαμε λοιπόν με υψηλή αίσθηση της ευθύνης και γνωρίζοντας την κρισιμότητα της απόφασης αυτής να αποτρέψουμε ένα πολιτικό Grexit με οικονομική πρόφαση» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ωστόσο εξήγησε ότι πολλές από τις δράσεις του προγράμματος απέχουν πολύ από τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν βρίσκομαι ανάμεσα σας προκειμένου να μιλήσω με υπερβολές. Η δανειακή συμφωνία περιλαμβάνει δράσεις που απέχουν πάρα πολύ από τις προγραμματικές μας θέσεις, διακηρύξεις. Ωστόσο η σύγκριση που έχουμε να κάνουμε είναι ανάμεσα στις εναλλακτικές που έχουμε μπροστά μας και σε αυτό που είχαμε 15 ημέρες πριν. Στις 25 του Ιούνη πήραμε ένα τελεσίγραφο από το Eurogroup προέβλεπε μόνο σκληρά μέτρα και χωρίς ανάσα, χωρίς καμία δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Το αρνηθήκαμε. Και πιστεύω ότι το ίδιο θα έκανε όποιος άλλος ήταν στην θέση μας. Το αρνηθήκαμε και το θέσαμε στην κρίση του ελληνικού λαού. Δεν είχαμε πρόθεση αυτή η επιλογή να οδηγήσει στην περιπέτεια των κλειστών τραπεζών» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα ανέφερε ότι ζήτησε το «όχι» στο δημοψήφισμα όχι «ως εντολή εξόδου αλλά ως ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης μας». «Έχουμε πράγματι μία συμφωνία επαρκούς χρηματοδότησης των υποχρεώσεων της χώρας σε βάθος τριετίας. Έχουμε την υπόσχεση ενός ισχυρού αναπτυξιακού πακέτου 35 δισ. ευρώ με δέσμευση για εμπροσθοβαρή εκταμίευση και δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας. Και για πρώτη φορά έχουμε σοβαρά ουσιαστική συζήτηση για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα πέντε σημεία του σχεδίου της συμφωνίας και εξήγησε ότι «η συμφωνία αυτή θα οδηγήσει σε ένα αμιγώς αποκλειστικά ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι το ΔΝΤ δεν θα είναι αντισυμβαλλόμενος. Η πιθανή συμμετοχή του θα είναι μόνο τεχνικής υποστήριξης. Δεύτερον η διάρκεια της νέας σύμβασης θα είναι τριετής. Παρέχει χώρο και χρόνο για να σταθεροποιηθεί η οικονομία και να απαλλαγούμε από την κινδυνολογία του Grexit. Τώρα θα υπάρξουν ενιαία προαπαιτούμενα σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Δεν θα ξαναβρεθούμε να ξανασυζητήσουμε μετά από πέντε μήνες άλλα δύσκολα μέτρα».

«Θέλω να επαναλάβω ότι ο στόχος της παρέμβασης μου σήμερα δεν είναι να ωραιοποιήσω την πραγματικότητα. Στόχος όμως είναι μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας με ευθύνη να εκθέσω με σαφήνεια τις επιλογές που έχουμε μπροστά μας. Φτάνουμε ελπίζω στο τέλος μίας πολύ σκληρής μάχης. Διαπραγματευτήκαμε σκληρά για την Ελλάδα αλλά και για να αλλάξει πορεία η Ευρώπη. Αυτό σήμερα με βάση τους συσχετισμούς μπορεί να μην φαίνεται εφικτό. Οφείλουμε να το παραδεχθούμε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Είμαι βέβαιος ότι αργά η γρήγορα αυτός ο σπόρος δημοκρατίας που ρίξαμε θα φέρει καρπούς και σε άλλους λαούς στην Ευρώπη. Φέραμε το αίτημα για τον άμεσο τερματισμό της λιτότητας στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Διαπραγματευτήκαμε για να γίνει πράξη ο διπλός σεβασμός. Από την μία πλευρά ο σεβασμός στους κανόνες που διέπουν την Ε.Ε. και ο σεβασμός στην λαϊκή κυριαρχία και δημοκρατία».

«Είναι προφανές ότι η εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή δεν αποτελεί απλά μία ψήφο σε ένα νομοσχέδιο. Είναι μία ψήφος συνείδησης με βαρύνουσα πολιτική σημασία διότι αφορά την επόμενη ημέρα. Και προφανώς είναι μία επιλογή συνείδησης αλλά και υψηλής εθνικής ευθύνης. Τώρα έχουμε χρέος εθνικό να κρατήσουμε ζωντανό τον λαό μας να συνεχίσει να αγωνίζεται με πείσμα για το δίκιο του, για προκοπή και ευημερία. Καλούμαστε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Είμαι βέβαιος ότι θα σταθούμε στο ύψος μας και θα τα καταφέρουμε. Θα καταφέρουμε όχι μόνο να μείνουμε στην Ευρώπη αλλά να ζήσουμε ως ισότιμος εταίρος» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

 



 

Ανασχηματισμός από Δευτέρα και κάλπες το φθινόπωρο

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης
Ανασχηματισμό μετά τη Δευτέρα και κάλπες αρχές φθινοπώρου, μετά την υπογραφή συμφωνίας με τους δανειστές και την ψήφιση των μέτρων προβλέπει ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού μετά τη μίνι-ανταρσία στη Βουλή.

Ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, μετά το αποτέλεσμα, στο γραφείο του στη βουλή τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, ο οποίος συνοδευόταν από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Νίκο Νικολόπουλο.

Ο πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ για την επιτυχία του να κρατήσει συμπαγή την ΚΟ του κόμματός του, αλλά και για την εν γένει συμπεριφορά του το τελευταίο διάστημα.

Ο πρωθυπουργός, αντιθέτως, εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από την στάση των δύο υπουργών Παναγιώτη Λαφαζάνη και Δημήτρη Στρατούλη που διαφοροποιήθηκαν κατά την ψηφοφορία.

ΜαξίμουΜετά την πράξη τους αρχικά σκέφθηκε να ζητήσει ο ίδιος τις παραιτήσεις τους, πλην όμως τελικά αποφάσισε να μην πυροδοτήσει εξελίξεις έως και τη Δευτέρα, προκειμένου να επικεντρωθούν όλες οι δυνάμεις στην επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής αύριο.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη ενημερώσει τους συνομιλητές του ότι θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης αρχές της εβδομάδος ενώ στην ατζέντα του υπάρχουν πια οι πρόωρες κάλπες για αρχές φθινοπώρου.

Ιδιαίτερα ενοχλημένος φέρεται ο πρωθυπουργός και με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και τη στάση που αυτή κράτησε κατά τη διάρκεια της συζήτησης και της ψηφοφορίας για την κυβερνητική πρόταση προς τους δανειστές.

Στο θέμα της προέδρου της Βουλής, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις.

source


///