ΓΛΥΦΑΔΑ METROPOLITANSΜόνο τραγική μπορεί να χαραστηριστεί η επίμαχη εικόνα στο βιβλίο Φυσικής της Ε’ Δημοτικού, η οποία απεικονίζει ανθρώπους να αλέθονται σε μπλέντερ και ευτυχώς το υπουργείο Παιδείας την αλλάζει, έστω και τώρα.

Στην ενότητα «Μελετώντας τα Μίγματα» του βιβλίου της Φυσικής της Ε’ Δημοτικού, με τίτλο «Ερευνώ και Ανακαλύπτω», στο κάτω μέρος των σελίδων (19-20) διακρίνεται ένα μπλέντερ, μέσα το οποίο φαίνεται να αλέθεται κάτι που φαινομενικά θυμίζει… ζυμαρικά. Μπορεί να πει κανείς, να ένας αφαιρετικός τρόπος για να μεταδώσεις σε 11χρονους μαθητές το πώς ακριβώς γίνεται μια μίξη…

Αυτήν την εικόνα (έργο, ακρυλικό σε μουσαμά) την έχει δημιουργήσει ο καλλιτέχνης Άιντα Μακότο τον οποίο αρκετοί χαρακτηρίζουν ως αμφιλεγόμενο.  Το όνομα αυτού; «Μπλέντερ».

Ο υφυπουργός Παιδείας, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι πρόκειται κατά γενική ομολογία για ένα πολύ καλό βιβλίο και ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε η πρόθεση να προβληθεί η εικόνα ενός έργου τέχνης με αυτό το περιεχόμενο. Και για να το λήξουν, το υπουργείο Παιδείας έδωσε εντολή να αποσυρθεί άμεσα η εικόνα από την ηλεκτρονική έκδοση και να επανεκτυπωθεί το βιβλίο χωρίς την “καλλιτεχνική” εικόνα φυσικά. Ησυχάσαμε τώρα….

Εμάς πάντως, μας σοκάρει, εκτός από την εικόνα και το ότι μέχρι τώρα κανείς δεν το είχε παρατηρήσει! Και πώς μπορούμε να γνωρίζουμε, τι είδους επιπτώσεις είχε στον ψυχισμό κάποιου παιδιού αυτό το έργο;

Όπως δήλωσαν οι συγγραφείς η εικόνα τους εστάλει από επίσημο ιστότοπο, όπως και εκατοντάδες άλλες, χωρίς ποτέ να υποψιαστούν για το περιεχόμενο του μπλέντερ, μια εικόνα ανάμεσα σε άλλες, με τις οποίες ήθελαν να δείξουν στους μαθητές διάφορα μίγματα.  Πρόκειται λοιπόν, για ένα απλό λάθος… Ή, μια εικόνα χίλιες λέξεις.