Ο πολίτης ξεχνά!

|| UP–όψεις + ενδιαφέροντα ||

 

Βίκυ Αρβανίτητης Βίκυς Αρβανίτη

Καθηγήτρια – τ. Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Επιτροπής Αμεα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και τ. Αντιπρόεδρος Sailability Hellas

GLYFADA METROPOLITANS

 

 

Χριστούγεννα στους Δελφούς πριν αρκετά χρόνια, βραδάκι, κρύο πολύ και η παρέα σε χαλαρούς ρυθμούς βυθισμένη στους καναπέδες κεντρικής καφετέριας.

Οι θαμώνες όλο και αυξάνονται σε σημείο πλέον που γινόμαστε αναγκαστικά όλοι  ‘μια παρέα’ με απώτερο σκοπό, να χωρέσουμε!

Τελείως αναπάντεχα, βρίσκομαι να κάθομαι δίπλα στον γνωστό πολιτικό Δημήτρη Τσοβόλα. Στιγμές αμηχανίας στην αρχή, τεχνητή αδιαφορία για λίγα λεπτά μέχρι να επέλθει η πλήρης αναγνωρισιμότητα και μοιραίως ακολουθεί άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από την τρέχουσα πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας.

Απόψεις αναπτύσσονται, επιχειρήματα υποστηρίζονται ή καταρρίπτονται και συνειδητοποιώ ότι ακούω να επαναλαμβάνεται η άποψη ότι ‘… ο πολίτης φταίει γιατί ο πολίτης ξεχνά’. Αρχικά το προσπερνώ αλλά στην πορεία της συζήτησης διαπιστώνω πως πράγματι είτε σε ευρύτερο επίπεδο όπως είναι η πορεία μιας χώρας, είτε σε προσωπικό επίπεδο όπως είναι η ατομική μας εξέλιξη, θα μπορούσαμε να είχαμε διαμορφώσει τα πράγματα πολύ καλύτερα αν δεν ξεχνούσαμε.

Ο πολίτης ξεχνά ποιόν ψήφισε και άμοιρος ευθυνών κατηγορεί από την επομένη των εκλογών τον πολιτικό που ο ίδιος επέλεξε, ο πολίτης ξεχνά την ιστορία του και επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη, ο πολίτης ξεχνά μια εγκληματική συμπεριφορά και λυπάται για τον καταδικασθέντα, ο πολίτης ξεχνά την κακόβουλη συμπεριφορά συγγενών, φίλων, συναδέλφων και τους εμπιστεύεται ξανά, ο πολίτης ξεχνά ακόμα και μια … μολυσμένη παραλία και επιστρέφει σε αυτήν. Ο πολίτης ξεχνά και εμπιστεύεται ξανά. Δεν εμβαθύνει, δεν αναλύει, δεν συμπεραίνει, δεν αποφασίζει αλλά συχνά ακολουθεί καθοδηγούμενος. Κι έτσι συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος.

Χαιρετιστήκαμε, ευχηθήκαμε τα χρόνια πολλά και έφυγα προβληματισμένη αλλά και εντυπωσιασμένη που ίσως για πρώτη και τελευταία φορά άκουγα από έναν πολιτικό να αποδίδει στον πολίτη που ξεχνά, το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί!